+36 30 3199 056 napelem.ar@gmail.com

Az erősödő áremelési nyomás ellenére a magyar kormány még kitart a mesterségesen olcsó lakossági energia mellett – írta a Népszava.

Domokos László, 2018. augusztus 26.

A magyar kormány az utolsó lehetséges pontig azt a véleményt képviseli, hogy semmilyen hatás ne érintse kedvezőtlenül a fogyasztók rezsijét – közölte a napilap kérdésére Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az EU-szerte a legalacsonyabbak közé – Európa egészében viszont csak a középmezőnybe – tartozó hazai lakossági gáz- és áramdíjakra szakértők szerint egyre nagyobb emelési nyomás nehezedik. A piaci energiaárak az elmúlt hónapok során jelentősen nőttek. Ez viszont – változatlan eladási árak mellett – hiányt szülhet az állami MVM-csoporthoz tartozó hazai áram- és gáznagykereskedőnél – írta a Népszava.

A kormány eddig is mindent megtett annak érdekében, hogy a fogyasztók energiadíjait a lehető legalacsonyabb szinten tartsa, és a jövőben is ez marad a vezérelv – fogalmazott az államtitkár.

Az első Orbán-kormány idején az energiahivatalt irányító, azóta pedig energiaszakmai kutatóintézetet vezető államtitkár szavai azért figyelemre méltóak, mert nem zárta ki egyértelműen az esetleges rezsiemelés lehetőségét. Ez egybecseng Palkovics László ITM-miniszter májusi nyilatkozatával. Az energiaárakért felelős új tárca illetékesei tehát – elődeiktől eltérően – tartózkodnak az olyan politikai fordulatok ismételgetésétől, mint például “megőrizzük a rezsicsökkentés eredményeit”, vagy “fenntartjuk a rezsicsökkentés politikáját”.