+36 30 3199 056 napelem.ar@gmail.com

Okos napelem panelek

Az okos – más néven SMART – napelemek a legújabb technológiai fejlesztések eredményeképpen jöttek létre abból a célból, hogy egyszerűsítsék és költséghatékonyabbá tegyék a napelem rendszerek tervezését és kivitelezését az ideálistól eltérő elhelyezési lehetőségek esetén is.

Mitől lehet okos egy napelem panel? 

A hagyományos napelem panelek az esetek döntő hányadában elektromosan egy vagy két sorba kötött  “sztring”-et alkotnak, függetlenül a tetőn vagy a talajon elhelyezett sorok számától. Ezek a sorok egy egységet alkotnak, tehát úgy működnek, mintha egy nagy napelem lenne az egész sor. Amennyiben a sor felületére minimális részleges árnyék vetül, akár egy kémény, akár egy belógó faág árnyéka, a rendszer védelmében – a túlmelegedés elkerülése érdekében – a teljes sor teljesítménye lecsökken az árnyékolt rész teljesítményének szintjére az árnyékolás idejére, vagyis egy kis árnyék miatt a rendszerünk úgy dolgozik, mintha teljesen árnyékban lenne.
Az első generációs okos rendszerek (Solar Edge, Tigo) ezt úgy küszöbölték ki, hogy egy vagy két panelenként elhelyezett szabályozókkal és speciális inverterrel csak az árnyékolt panel teljesítményét engedték lecsökkenteni, vagyis az időleges veszteséget az adott egy vagy két panelre korlátozták.
A Maxim chip forradalmasította az árnyékhatás kiküszöbölését a napelem panelbe épített optimalizálókkal, amik kis méretüknek köszönhetően integrálhatóak a panelekbe, nem kell külön dobozba szerelni őket. Minden Suntech Maxim okos napelem panel három optimalizálót tartalmaz, felosztva a táblát három sor napelem cellára. Az optimalizálók képesek külön kezelni a panelek mindegyik (függőleges) harmadát, így akár 66 %-al csökkentik az egyes panelek árnyékolás okozta veszteségét.
Ez a fajta optimalizálás az okos napelem panel beépítésével a teljes rendszer hatásfokát tekintve akár 4 – 6 %-os teljesítménynövekedést eredményez a hagyományos rendszerekhez képest az árnyékfedettség nagyságának és időtartamának függvényében. Okos napelem panel beépítése természetesen csak ott indokolt, ahol a rendszer elhelyezése miatt árnyékhatás kiküszöbölése szükséges.

Hagyományos rendszer
Első generációs optimalizálás
Okos napelem panel 
Okos napelem panel

A Suntech Maxim okos napelem segít hatékonyan működtetni a rendszereket részleges, teljes vagy átvonuló árnyékfedéssel szemben is, alig drágábban a hagyományos rendszereknél, azonos hatásfokon a korábbi, első generációs okos (Solar Edge, TigoPanel) rendszerekkel.

https://napelem-rendszer-ar.hu