+36 30 3199 056 napelem.ar@gmail.com

OKOS napelem:

Az okos – más néven SMART – napelemek a jelenlegi technológia szinten a legfejlettebb megoldást nyújtják az ideálistól eltérő elhelyezések esetén, hatékonyan csökkentve az árnyékolásból eredő teljesítménykiesést. Alkalmazásukkal egyszerűbben és gazdaságosabban kivitelezhetőek a napelem rendszerek, szélesebb lehetőséget adva a panelek rugalmasabb elhelyezhetőségéhez.

A Maxim cellasor optimalizáló chipekkel készült napelemek segítségével hatékonyabb működés érhető el részleges, teljes vagy átvonuló árnyékfedéssel szemben is, minimális többletköltséggel a hagyományos rendszerekhez képest, de magasabb hatásfokon, mint a korábbi első generációs okos (Tigo, Solar Edge) rendszerek beépítése esetén.   

 

A Maxim Integrated™ chippel szerelt smart napelem előnyei:

  az elérhető legmagasabb energiahozam, felépítéstől függően

  hosszú távon megbízhatóbb rendszerek, magasabb élettartam

 egyszerűbb és olcsóbb a napelemes rendszer telepítése

 rugalmasabb égtáj szerinti elhelyezés, magas árnyéktűrés

 magas fokú ellenállás a káros környezeti hatásokkal szemben

Hagyományos STANDARD rendszer:

Árnyékhatás esetén a teljes sor hatásfoka csökken

A hagyományos napelem rendszerek felépítése a legegyszerűbb, sorba kötött paneleken alapul. Ezeket a napelem panel sorokat nevezzük stringnek (magyarul “füzér”, de mindenki sztring-nek nevezi). A családi házak, kisebb méretű ipari létesítmények napelem rendszereiben alkalmazott inverterek döntő többsége egy vagy két sztringet tud kezelni.
Mivel a rendszerben az egy sztringbe kötött összes panel teljesítménye a leggyengébb láncszemhez igazodik, ezért bármelyikük akadályoztatása (szennyeződés, árnyékhatás miatt) visszafogja az egész sztring működését. A teljesítmény csökkenésén túl az árnyékolt rész túlmelegedése egyéb hátrányokkal is jár, ugyanis negatív kihatással van a panelek élettartamára is, szélsőséges esetben akár a panel teljes meghibásodásához is vezethet. A hibás panel miatt pedig a teljes sztring működése veszélybe kerül.
A hagyományos STANDARD rendszereinket ezért csak abban az esetben ajánljuk, ha lehetséges az ideális elhelyezhetőség, és nem kell részleges vagy átvonuló árnyékhatásokkal számolni.

Hagyományos smart rendszer:

Árnyékhatás esetén az árnyékolt panel hatásfoka csökken

A hagyományos sorba kötött napelem panelek hátrányainak kiküszöbölése a napelem rendszerek tömeges megjelenésétől kezdve foglalkoztatta az iparági fejlesztőmérnököket. A sok különböző optimalizációs megoldás közül végül az első generációs Solar Edge és Tigo Panel megoldásai terjedtek el világszerte.
Ezek a megoldások sokat javítanak az árnyékolt területek miatti teljesítménycsökkenés mértékén, mivel napelem panel szinten kezelik a problémát. A paneleket önálló egységként kezelik, azonban ennek eléréséhez egy igen költséges megoldással jutottak csak el, a panelenként beépített plusz optimalizáló egységgel, amik napelemenkénti munkapont keresést végeznek, azonban nem képesek kisebb egységben szabályozni, minden estben a teljes panel teljesítménye csökken.
Solar Edge optimalizálókkal és inverterrel szerelt rendszereinket oda ajánljuk, ahol ezen rendszerekhez tartozó, magas szintű monitoring és távfelügyeleti képességek fontosak, például nehezen megközelíthető tetők esetén.  

Suntech Maxim OPTIMUM okos napelem rendszer:

Árnyékhatás esetén csak az árnyékolt rész hatásfoka csökken

A napelem panelek következő generációja: az okos napelem. Az árnyékhatások által okozott teljesítménykiesés csökkentésére a mai legfejlettebb megoldást a Maxim Integrated™ által gyártott optimalizáló chipekkel szerelt okos napelem panelek nyújtják. Ezeket az optimalizáló chipeket a panelek bypass diódáinak helyére építik be a gyártás során.
A chipekből három darab kerül beépítésre, a panelek ezáltal három azonos méretű mezőre oszlanak, mindhárom külön munkaponttal, tehát egy egyharmad, vagy kisebb részt érő árnyékolás esetén a paneleknek csak egyharmada esik ki a maximális teljesítmény zónából, szemben az első generációs optimalizálással, ahol az panel teljesítménye csökken akár pár lehullott falevél miatt.
Összehasonlításképp: hagyományos soros kapcsolású, 10 panelből álló sztring: 1 munkapont, ugyanez Solar Edge optimalizálókkal 10 munkapont, míg Maxim optimalizálással szerelt okos napelem beépítésével ez 30 munkapont! Jelenleg ez a technológia adja a fizikailag elérhető legfinomabb szabályzást! 

Suntech okos napelem

Mi is az az okos napelem technológia?

A napelem technológiában érdekelt vállalatok folyamatosan keresik a hatékonyságot növelő megoldásokat, óriási összegeket fordítva a kutatás-fejlesztés területekre. A Egyesült Államokbeli Maxim Integrated cég fejlesztette ki a jelenlegi leghatékonyabb optimalizálási megoldást, amely a bypas diódák helyére épített chipekkel cellasor szintű szabályozást tesz lehetővé az ezekkel szerelt okos napelem panelekben.
Ez a technológia magasabb energiahozamot biztosít a hagyományos, első generációs optimalizálókhoz képest, emellett további előnyöket is nyújt a napelem rendszerek alkalmazásának különböző területein.

Összefoglalva az okos napelem panelekbe épített Maxim cellasor-optimalizálók előnyeit:

 az elérhető legmagasabb energiahozam, felépítéstől függően
 hosszú távon megbízhatóbb rendszerek, magasabb élettartam
 egyszerűbb és olcsóbb a napelemes rendszer telepítése
 rugalmasabb égtáj szerinti elhelyezés, magas árnyéktűrés
 magas fokú ellenállás a káros környezeti hatásokkal szemben

Bővebb információ a Maxim Integrated honlapján.      

Elérhető típusok:

Suntech 275:
  • 275 W teljesítményű polikristályos napelem panel, Maxim optimalizáló nélkül
Suntech Maxim 275:
  • 275 W teljesítményű polikristályos napelem panel, Maxim optimalizálóval, “OKOS” napelem
Suntech Maxim 290:
  • 290 W teljesítményű, monokristályos napelem panel, Maxim optimalizálóval, “OKOS” napelem, PERC (≅+6% teljesítmény növekedés) technológiával
Suntech 290:
  • 290 W teljesítményű, félcellás poikristályos napelem panel, megnövelt teljesítménnyel és hosszabb várható élettartammal
Suntech - OKOS napelemek

Suntech – OKOS napelemek

t

Online referencia rendszer adatok

Ide kattintva  megtekintheti egy 3,12 kWp teljesítményű rendszer folyamatosan frissülő aktuális teljesítményadatait.
A rendszer gerincét 12 db Kioto Solar 260 W-os polikristályos napelem panel és Fronius Primo 3.0-1 inverter alkotja.

t

Miért válasszon minket?

Nálunk az ön igényéhez és elhelyezési lehetőségéhez mért leghatékonyabb megoldást kapja kedvező áron! Kivitelező partnerünk az ország egyik legrégebbi napelem rendszereket építő cége, 1000+ referenciával, saját szakember gárdával és szervízhálózattal.


Napelem rendszerek tervezése, építése, telepítése kulcsrakész kivitelezéssel, kedvező áron! Szaktanácsadás az Ön igényeinek legteljesebb figyelembevételével.

Korrekt, gyors és tiszta kivitelezés!

Okos napelem panel – mitől okos?

Okos napelem panel – mitől okos?

Okos napelem panelek Az okos – más néven SMART – napelemek a legújabb technológiai fejlesztések eredményeképpen jöttek létre abból a célból, hogy egyszerűsítsék és költséghatékonyabbá tegyék a napelem rendszerek tervezését és kivitelezését az ideálistól eltérő...

bővebben